Ciasteczka dla miłośników migdałowych smaków. Pierniczki z dużą ilością pysznych orzeszków, miodu i przyprawy do pierników. Te pierniczki robię co roku, można je przygotować na 2 tygodnie przed Świętami i przechowywać szczelnie zamknięte w pojemniku.
Co roku testuję je na innej mące, w tym użyłam mąki orkiszowej razowej, rok temu żytniej razowej, tak jak w oryginalnym przepisie (moje wypieki). Żytnie są bardziej razowe, pyszne. Na orkiszowej są dużo jaśniejsze i równie smaczne, kwestia gustu. Obojętnie, jakiej mąki użyjesz do ciastek, i tak wyjdą – najważniejsze są orzeszki, miód i… dobry humor
Składniki na pierniki mocno migdałowe:
- 300 g mąki razowej żytniej, orkiszowej lub pszennej,
- 200 g zmielonych migdałów bez skórki,
- 1 jajko od kury biegającej,
- 100 g nierafinowanego cukru,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki melasy,
- 50 g oleju kokosowego, rzepakowego,
- 2 łyżki likieru migdałowego,
- pół szklanki posiekanych migdałów,
- 1,5 łyżki przyprawy piernikowej,
- 120 g całych blanszowanych migdałów.
Wykonanie:
- W rondelku rozpuścić: miód, cukier, olej. Podgrzać aż się rozpuści i lekko przestudzić.
- W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, zmielone migdały, posiekane migdały, jajko, przyprawę piernikową i sodę. Wszystko wymieszać i wlać masę miodową. Dodać likier, ewentualnie ekstrakt waniliowy.
- Wyrobić ciasto. Ciasto będzie klejące, odstawić na 1 h w chłodne miejsce, niekoniecznie do lodówki.
- Ciasto podsypując mąką rozwałkować i wycinać ulubione kształty.
- W każde ciastko wcisnąć białego migdała. Można posmarować rozmieszanym jajkiem z łyżką mleka.
- Piec 8 minut w 190°C.
Polecam i życzę udanego wypieku,
Magda, vegabutik.pl
Comments