Piernik pachnący orzeszkami laskowymi, miodem i wspaniałą mieszanką przypraw korzennych. Zamiast jajek użyłam startych na mus jabłek. Ciasto jest zwarte, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Najlepsze po 2 dniach od upieczenia. Wypiek bez mleka i masła. W tym pierniku ważną rolę odgrywają: olej i kwaśne jabłka, świetnie sprawdzi się nasza „Szara Reneta”. Polecam nie tylko na Święta.
Składniki na laskowy piernik bez jajek:
- 1,5 szklanki startych jabłek na mus,
- 100 g oleju rzepakowego virgin,
- szczypta soli,
- pół szklanki miodu,
- 2 szklanki przesianej mąki orkiszowej,
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych,
- przyprawa do piernika (najlepiej własna mieszanka) – 40 g,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów.
Rada:
- Można użyć dodatkowo rodzynek, pokrojonych orzechów, niekoniecznie laskowych. Poza sezonem świątecznym można pominąć mieszankę przypraw korzennych i dać tylko cynamon, imbir.
- Dla wegan: Miód można zastąpić cukrem brązowym około 1 szklanki.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200°C. Przygotować foremkę keksową o długości 20 cm.
- Do miski wsypać mąkę, orzechy, sodę, proszek, sól, przyprawy piernikowe, kakao.
- W osobnej misce połączyć miód, olej i mus z jabłek.
- Do mąki wlać mieszankę miodu z olejem i musem. Szybko i dokładnie połączyć, najlepiej szpatułką, drewnianą łyżką. Nie miksować.
- Ciasto włożyć do formy i piec około 1 h – do suchego patyczka.
Smacznego,
Magda, vegabutik.pl
Comments