Makaron penne z warzywami i grzybami przyrządza się równie szybko jak spaghetti. Polecamy pikantną wersję penne – z papryczką chili.
Składniki:
- 200 g makaronu penne,
- 1 puszka pomidorów (400 g),
- 200 g pieczarek,
- pół cukinii,
- 3 łyżeczki kukurydzy z puszki,
- 1 zielona papryka chili (papryka pepperoni),
- 2 ząbki czosnku,
- 60 g sera żółtego,
- 1/3 szklanki śmietany,
- oregano,
- sól, pieprz.
Makaron penne wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy sprasowane ząbki czosnku. Smażymy przez chwilę aż staną się złote. dodajemy grzyby. Po paru minutach wrzucamy pokrojoną w półplastry cukinię. Gdy cukinia już zmięknie, dorzucamy sos pomidorowy, pokrojoną w drobne plastry papryczkę chili i kukurydzę. Doprawiamy.
Smażymy ok. 20 minut stale mieszając. Gdy grzyby będą już miękkie, a sos pomidorowy zgęstnieje, dodajemy śmietanę. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 3-4 minuty.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu pomidorowego. Posypujemy serem, a następnie mieszamy. Przez chwilę smażymy. Zdejmujemy makaron z sosem z patelni i przekładamy na talerz. Gotowe danie z penne możemy posypać jeszcze startym serem.
 
                    ![Wegańskie placki ziemniaczane bez jajek [video]](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/weganskie-placki-ziemniaczane.jpg)
![Naleśniki wegańskie bez jajek i mleka [video]](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/nalesniki-weganskie-propozycja-podania1.jpg)
















 
                            



Comments