Przepis na rozgrzewający pasztet z imbirem.
Składniki na pasztet imbirowy:
- 1,5 szkl. czerwonej soczewicy,
- 3-4 marchewki,
- 2-3 pietruszki (korzeń),
- 0,5 większego selera,
- 1,5 główki czosnku,
- 1 cebula,
- świeży imbir,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3 jaja ( 0 lub 1),
- olej ryżowy,
- pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, pieprz syczuański, pieprz kolorowy,
- kmin rzymski,
- garam masala,
- sos sojowy,
- sok z połowy limonki.
- Soczewicę gotujemy w 3,5 szkl. wody aż zmięknie, pod koniec gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
- W międzyczasie na rozgrzany olej ryżowy wyciskamy główkę czosnku i starty imbir (ok. 2-3 cm ze skórką), dodajemy różne rodzaje pieprzu oraz kmin rzymski (wszystkiego ok. 1 łyżeczki lub więcej).
- Następnie do przypraw dodajemy starte jarzyny, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu.
- Gdy soczewica i jarzyny wystygną, łączymy całość.
- Doprawiamy sokiem z limonki, świeżo wyciśniętymi pozostałymi ząbkami czosnku, startym imbirem (znów ok. 2 cm.), garam masalą, sosem sojowym, przecierem pomidorowym.
- Całość blendujemy i dodajemy kilka łyżek oleju ryżowego (5-6) oraz rozbełtane jajka.
- Wysmarowaną dowolnym tłuszczem foremkę keksówkę obsypujemy bułką tartą oraz owsianymi otrębami i wypełniamy.
- Pieczemy w 180°C na przedostatniej półce piekarnika przez 55-60 min.
Smacznego!
Comments