Opowieść o domowo wyczarowanych orzechach przełożonych kremem orzechowym
Składniki na orzeszki z masą orzechową:
- kostka margaryny,
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 150 g mielonych orzechów włoskich.
Krem orzechowy:
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 150 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- szklanka orzechów włoskich,
- 2 łyżki spirytusu.
- Orzechy na krem zalać spirytusem i odstawić.
- Składniki na ciasto zagnieść i wkładać do foremek w kształcie orzeszków (foremek nie trzeba smarować).
- Piec około 20 min. aż będą rumiane. Po ostudzeniu uderzyć lekko o brzeg blaszki i ciasteczka same wyskoczą.
- Krem: Jajko i żółtko ubić z cukrem, masło ubić na puszysto, dodać ubite jajka oraz orzechy zalane wódką.
- Gotową masą sklejać po dwa orzeszki.
Comments