Przepis na pyszną szarlotkę.
Składniki na orkiszową szarlotkę z papierówkami (na blasze 25×40 cm):
- 250 g sera na sernik,
- 2 jajka,
- 1 kg papierówek po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych,
- 150 g zimnego masła,
- sok z jednej cytryny,
- 150 g mąki orkiszowej jasnej,
- 150 g mąki orkiszowej razowej,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody,
- szczypta soli,
- 5-10 łyżek cukru trzcinowego (w zależności od słodkości jabłek),
- 2 łyżeczki cynamonu.
Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do suchych składników mieszamy aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy ser, mieszamy ponownie. Dodajemy jajka, mieszamy aż składniki się połączą. Wyjdzie nam coś o konsystencji kitu do okien, tak ma być Wstawiamy do lodówki na 1,5 -2h.
Jabłka obieramy, kroimy na cienki plasterki, mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny i cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, blachę wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na dwie części, większą część wykładamy na blachę i rozsmarowujemy cierpliwie i równomiernie łyżką moczoną w wodzie. Na ciasto wykładamy jabłka, wyrównujemy. Wykładamy resztę ciasta i rozsmarowujemy, jabłka mogą trochę wystawać, nie będzie tragedii.
Szarlotkę pieczemy 40-45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. Na zdrowie!
Comments