Przepis na pyszne naleśniki kukurydziane z nadzieniem ze szpinakiem, dynią i orzechami.
Składniki na naleśniki kukurydziane (4 sztuki) :
- 200 g mąki kukurydzianej,
- 300 ml mleka,
- 2 jajka,
- sól.
Składniki miksujemy na gładką masę, odstawiamy na kwadrans.
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów odsączonych na sicie wyłożonym papierowym ręcznikiem (kwadrans wystarczy),
- ząbek czosnku,
- szczypta soli i cukru,
- pieprz,
- bazylia/ oregano.
Składniki mieszamy razem, odstawiamy do przegryzienia smaków
Składniki na nadzienie warzywne:
- 2 łyżki oleju
- 2 średnie cebule, drobno pokrojone
- 100 g mrożonych liści szpinaku
- 200 g dyni pokrojonej w kostkę
- 2 garście orzechów, pokrojonych i uprażonych na suchej patelni
- 100 g wędzonej twarogu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrażamy na patelni, odciskamy z wody, siekamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy kilka minut, dorzucamy dynię. Polewamy nieco wodą, nakrywamy pokrywką i dusimy często mieszając ok. kwadrans aż dynia będzie praktycznie miękka.
Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze chwilę już bez przykrycia, aby odparować płyn. Naleśniki można przyprawić bardziej ostro, jeśli lubicie.
W międzyczasie smażymy naleśniki na cienko natłuszczonej patelni (używam spryskiwacza). Każdy naleśnik smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, nakładamy nadzienie. Naleśniki szpinakowe posypujemy startym twarogiem i uprażonymi orzechami, składamy na pół i podajemy.
Comments