Rumiane babeczki nadają się na każdą okazję. Czerwone gałązki rabarbaru idealnie sprawdzają się w ciastach i muffinkach – nabierają słodkiego smaku, a intensywnym kolorem podkreślą nawet najbardziej bladą potrawę
Składniki na muffiny z rabarbarem i płatkami migdałowymi (przepis na 18 porcji)
- 3-4 łodygi rabarbaru (pociętego na plasterki 1-2 cm),
- 1 i 1/4 szklanki mleka,
- 2 i pół szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść płatków migdałowych,
- kilka rodzynek,
- cynamon – 2-3 łyżeczki.
Przygotowanie muffinek
Mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i mieszamy. W drugiej przygotowujemy składniki mokre – olej, mleko i jajka – oraz rabarbar, rodzynki, płatki migdałowe. Mieszamy. Wszystkie składniki łączymy, a następnie przelewamy do foremek (zapełniając ok. 3/4 powierzchni). Wierzch lekko oprószamy cynamonem.
Babeczki pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut.
Comments