Przepis na muffinki pożyczony z bloga ‚Kwestia Smaku’ – wersja bez lukru i dekoracji jest równie pyszna:) Polecam zwłaszcza jesienią, kiedy wzmaga się nasz apetyt na aromatyczne, korzenne przyprawy.
Składniki na muffiny marchewkowe:
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej),
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (dodałam od siebie),
- 3/4 szklanki oleju roślinnego,
- 3 duże jajka,
- 1 szkl. brązowego cukru.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, powinno być ok. 2 szklanek. Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami. W drugiej misce zmiksować olej, jajka, cukier, tartą marchewkę. Następnie energicznie wmieszać łyżką zawartość pierwszej miski.
Ciasto na babeczki nałożyć do wysokości 2/3 papilotek i piec ok. 25 minut.
Smacznego!
Comments