Przerobiony przepis ze strony essen-und-trinken.de.
Składniki na marcepanowe gofry orkiszowe (na 12 sztuk):
- 200 g masy marcepanowej,
- 300 ml mleka,
- 3 jajka z chowu wolnowybiegowego,
- 100 g mąki orkiszowej jasnej,
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- szczypta soli.
Masę marcepanową zetrzeć na grubej tarce. 100 ml mleka podgrzać, rozpuścić w nim masę cały czas mieszając trzepaczką. Wlać pozostałe 200 ml mleka, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąki wymieszać ze sobą i z solą. Jedno białko ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pozostałe dwa jajka i żółtko ubić z brązowym cukrem, dodać rozpuszczony marcepan i mąkę (najlepiej użyć miksera). Następnie ostrożnie wmieszać ubite białko, najlepiej trzepaczką, aż do połączenia składników. A na koniec upiec 12 pysznych, słodkich, mocno marcepanowych gofrów
Najlepiej smakują z cukrem pudrem albo same, bo są naprawdę słodkie, ale jak ktoś potrzebuje naprawdę osłodzić sobie dzień może dołożyć konfiturę albo dżem Polecam!
Comments