Krokiety niestety bardzo kaloryczne, ale jakie smaczne i sycące!
Składniki na farsz do krokietów:
- 4 średnie ugotowane ziemniaki,
- kostka twarogu chudego lub półtłustego,
- 1 cebula,
- sól, pieprz.
Składniki na ciasto do krokietów:
- mleko,
- mąka,
- 2 jajka,
- troszkę cukru,
- odrobina proszku do pieczenia.
Składniki na panierkę do krokietów:
- jajko,
- bułka tarta,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Ziemniaki przemielić razem z twarogiem, dodać drobno posiekaną i podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem.
Jajka zmiksować z odrobiną cukru i soli, dodać mleko, mąkę i odrobinę proszku do pieczenia (taka ilość, żeby ciasto miało lejącą się konsystencję, nie za gęstą). Usmażyć naleśniki. Wyłożyć farsz na naleśniki. Naleśniki złożyć w trójkąty i panierować w jajku i bułce tartej. Krokiety podsmażyć i gotowe!
Mniammm!
Comments