7873 Views |  1

Kotlety z tofu i marchewki z pesto szpinakowym

Tofu to chyba jeden z najbardziej znanych przysmaków zarówno wśród wegan, jak i wegetarian. Przepis choć zdecydowanie wegetariański, to w smaku kotletów na pewno nie umknie wam tofu (nieprzyzwyczajeni mogą dodać więcej marchewki :)

Kotlety z tofu i marchewki z pesto szpinakowym

Kotlety z tofu i marchewki z pesto szpinakowym

Składniki na serowe kotlety z tofu i marchewki z pesto szpinakowym

  • 400 g tofu,
  • marchewka,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • natka pietruszki lub szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Składniki na pesto ze szpinakiem

  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ok. 6-8 kostek mrożonego szpinaku (zamiast szpinaku możemy wykorzystać także pęczek oregano),
  • garść orzechów piniowych lub kilka pestek dyni,
  • 70 g startego sera żółtego,
  • 3-5 łyżek oliwy,
  • oregano,
  • sól, pieprz.

Szpinak rozmrażamy smażąc go na patelni. Wyciśnięty czosnek i resztę drobno pokrojonych składników miksujemy. Pesto najlepiej podawać wcześniej schłodzone.

Tofu i marchewkę kroimy na małe kawałki. Dodajemy posiekaną cebulę i natkę. Całość miksujemy. Do zmiksowanej masy na kotlety dodajemy jajka i starty żółty ser. Mieszamy i przyprawiamy. Z połączonych składników formujemy średnio grube placki. Smażymy z obu stron.

Kotlety z tofu polewamy pesto ze szpinaku.