17904 Views |  1

Kotleciki z quinoa i białej fasoli

Zmodyfikowany przepis na kotlety wegetariańskie z Whole Living.

Kotleciki z quinoa i białej fasoli

Kotleciki z quinoa i białej fasoli

Składniki na 8 kotlecików z quinoa i białej fasoli:

  • 1/2 szklanki opłukanej quinoa,
  • 1/2 szklanki jakiejkolwiek białej fasoli namoczonej na noc,
  • 1 spora szalotka,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • 1 jajko z chowu wolnowybiegowego,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos do kotletów z quinoa:

  • 1 szklanka gęstego, naturalnego jogurtu,
  • 1 ogórek wężowy,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Fasolę płuczemy, gotujemy w wodzie do zupełnej miękkości. Gotujemy także quinoa.

Wszystkie składniki kotlecików miksujemy w malakserze na gładką masę. Na rozgrzanym oleju smażymy je na rumiano z obu stron (ok. 5 minut na stronę).

Ogórka obieramy, trzemy na grubej tarce, odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z jogurtem naturalnym. Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Doprawiamy, podajemy z kotlecikami.