Zmodyfikowany przepis na kotlety wegetariańskie z Whole Living.
Składniki na 8 kotlecików z quinoa i białej fasoli:
- 1/2 szklanki opłukanej quinoa,
- 1/2 szklanki jakiejkolwiek białej fasoli namoczonej na noc,
- 1 spora szalotka,
- 1/4 szklanki bułki tartej,
- 1 jajko z chowu wolnowybiegowego,
- 1 łyżeczka kuminu,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Składniki na sos do kotletów z quinoa:
- 1 szklanka gęstego, naturalnego jogurtu,
- 1 ogórek wężowy,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Fasolę płuczemy, gotujemy w wodzie do zupełnej miękkości. Gotujemy także quinoa.
Wszystkie składniki kotlecików miksujemy w malakserze na gładką masę. Na rozgrzanym oleju smażymy je na rumiano z obu stron (ok. 5 minut na stronę).
Ogórka obieramy, trzemy na grubej tarce, odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z jogurtem naturalnym. Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Doprawiamy, podajemy z kotlecikami.
Comments