13703 Views |  Like

Koreczki z cukinii

Za jedną z wegetariańskich wersji sushi mogą śmiało uchodzić koreczki z ryżem, kukurydza i papryką, gdzie zamiast liści alg morskich – wodorostów nori – świetnie sprawdzają się lekko ugotowane płaty cukinii. Wykwintna przystawka na Sylwestra lub inne spotkania okolicznościowe.

Koreczki z cukinii

Koreczki z cukinii

Składniki na 6 porcji koreczków z cukinii

  • cukinia,
  • 50-80 g ryżu,
  • parę łyżek kukurydzy z puszki,
  • ćwierć strąka papryki czerwonej lub żółtej (możemy także dodać obie naraz),
  • ząbek czosnku,
  • kostka bulionu warzywnego,
  • mielona papryka słodka,
  • sól, pieprz.

Ryż gotujemy, a cukinię myjemy. Nieobraną cukinię nożem kroimy na 6 raczej grubszych pasków.

Kostkę bulionu warzywnego gotujemy w głębokiej patelni z 0,5 l wody. Do wywaru wrzucamy cukinię i gotujemy około 5-7 minut tak, aby paski nie stały się zbyt miękkie. Po wyjęciu cukinię dokładnie odsączamy (odciskamy).

Ostudzony ryż łączymy ze sprasowanym czosnkiem i kukurydzą. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Paski cukinii zwijamy w ruloniki. Do środka łyżeczką wkładamy ryż z kukurydzą i czosnkiem.  Koreczki łączymy za pomocą wykałaczki. Wierzch koreczków z cukinii kolorowymi paprykami.