Za jedną z wegetariańskich wersji sushi mogą śmiało uchodzić koreczki z ryżem, kukurydza i papryką, gdzie zamiast liści alg morskich – wodorostów nori – świetnie sprawdzają się lekko ugotowane płaty cukinii. Wykwintna przystawka na Sylwestra lub inne spotkania okolicznościowe.
Składniki na 6 porcji koreczków z cukinii
- cukinia,
- 50-80 g ryżu,
- parę łyżek kukurydzy z puszki,
- ćwierć strąka papryki czerwonej lub żółtej (możemy także dodać obie naraz),
- ząbek czosnku,
- kostka bulionu warzywnego,
- mielona papryka słodka,
- sól, pieprz.
Ryż gotujemy, a cukinię myjemy. Nieobraną cukinię nożem kroimy na 6 raczej grubszych pasków.
Kostkę bulionu warzywnego gotujemy w głębokiej patelni z 0,5 l wody. Do wywaru wrzucamy cukinię i gotujemy około 5-7 minut tak, aby paski nie stały się zbyt miękkie. Po wyjęciu cukinię dokładnie odsączamy (odciskamy).
Ostudzony ryż łączymy ze sprasowanym czosnkiem i kukurydzą. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Paski cukinii zwijamy w ruloniki. Do środka łyżeczką wkładamy ryż z kukurydzą i czosnkiem. Koreczki łączymy za pomocą wykałaczki. Wierzch koreczków z cukinii kolorowymi paprykami.
Comments