Przepis na kolorowe koreczki – idealne na majówkowy piknik.
Składniki na koreczki piknikowe:
- ostre rzodkiewki,
- mini kolby kukurydzy (z puszki, w solance),
- czerwona papryka,
- opakowanie gotowych kotletów mielonych sojowych (bądź innych ulepionych z czegokolwiek),
- sok pomidorowy,
- lubczyk otarty- liść,
- mąka gryczana,
- olej do smażenia.
Warzywa kroimy na kawałki (wielkość zależna od długości wykałaczek). Mieszankę z granulatem sojowym mieszamy z sokiem pomidorowym i lubczykiem. Kiedy dobrze nasiąknie, formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące gryczanej.
Gotowe pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju, nadziewamy na wykałaczki razem z warzywami. Koreczki pakujemy w pojemniczek, wrzucamy w plecak i ruszamy w plener Jak pewnie wiecie, kotlety można zrobić ze wszystkiego mieląc warzywa, kasze czy ziarna – ważne tylko, żeby zachować odpowiednie proporcje, aby się nie rozpadły. Doskonale komponują się z czerwonym winem!
Comments