13655 Views |  Like

Koreczki piknikowe

Przepis na kolorowe koreczki – idealne na majówkowy piknik.

Koreczki piknikowe na majówkę

Koreczki piknikowe na majówkę

Składniki na koreczki piknikowe:

  • ostre rzodkiewki,
  • mini kolby kukurydzy (z puszki, w solance),
  • czerwona papryka,
  • opakowanie gotowych kotletów mielonych sojowych (bądź innych ulepionych z czegokolwiek),
  • sok pomidorowy,
  • lubczyk otarty- liść,
  • mąka gryczana,
  • olej do smażenia.

Warzywa kroimy na kawałki (wielkość zależna od długości wykałaczek). Mieszankę z granulatem sojowym mieszamy z sokiem pomidorowym i lubczykiem. Kiedy dobrze nasiąknie, formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące gryczanej.

Gotowe pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju, nadziewamy na wykałaczki razem z warzywami. Koreczki pakujemy w pojemniczek, wrzucamy w plecak i ruszamy w plener :) Jak pewnie wiecie, kotlety można zrobić ze wszystkiego mieląc warzywa, kasze czy ziarna – ważne tylko, żeby zachować odpowiednie proporcje, aby się nie rozpadły. Doskonale komponują się z czerwonym winem!