15345 Views |  Like

Kalafior zapiekany z serem

Zarumieniony kalafior oprószony bułką tartą i serem to wyśmienity dodatek do różnego typu dań.

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 15 dag startego sera żółtego,
  • stopione masło,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Kalafior gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy. Odrzucamy łodygę (możemy jej użyć do zupy) i dzielimy na małe różyczki.

Kalafior układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy stopionym masłem, pokrywamy startym serem, bułką tartą i odrobiną gałki muszkatołowej. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy tak długo aż ser się stopi, a bułka zarumieni.

Kalafior podajemy z sałatą lub koperkiem.