Przepis na grillowaną przekąskę – tortillę nadziewaną warzywami.
Składniki na grillowaną tortillę:
- 6 placków tortilli,
- ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego,
- papryka czerwona, zielona, żółta,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- ok. 20 dag pieczarek,
- kukurydza,
- bakłażan,
- mała cukinia,
- mała kapusta pekińska (wybrać najbardziej zieloną),
- 2 małe cebule.
Składniki na marynatę do grillowanych tortilli:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego,
- oregano,
- pieprz ziołowy,
- ostra papryka,
- 2 ząbki czosnku.
Składniki na sos do grillowanych przekąsek:
- 100 g sera fety,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- pieprz ziołowy mielony,
- słodka papryka.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Do marynaty dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, pieczarki i cukinię. Pomidorki kroimy na połówki i również dodajemy do reszty warzyw. Bakłażan kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wysuszamy ręcznikiem papierowym bakłażan z puszczonego soku i dodajemy do reszty warzyw w marynacie razem z kukurydzą. Szatkujemy kapustę pekińską i odstawiamy na bok.
Marynatę z warzywami mieszamy i odstawiamy na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozdrabniamy ser feta, mieszamy z jogurtem i przyprawami na gładką masę. Warzywa moczące się w marynacie wrzucamy na grilla na tacce lub w folii i trzymamy tam aż staną się miękkie.
Następnie smarujemy oliwą każdą tortillę z obu stron i podgrzewamy ją na grillu z obu stron. Ciepłą tortillę zwijamy w rożek, zabezpieczamy papierem śniadaniowym, aby się nie rozpadła (albo innym sprawdzonym sposobem). Do środka na przemian wkładamy grillowane warzywa, kapustę pekińską i sos.
Dla urozmaicenia dania sos z przepisu można zamienić na sos czosnkowy lub ketchup.
Comments