16578 Views |  Like

Gołąbki z ryżem

Przepis na gołąbki z ryżem, pieczarkami cieciorką i soczewicą.

Gołąbki z ryżem

Gołąbki z ryżem

Składniki na gołąbki z ryżem:

  • główka kapusty białej,
  • 200 g ryżu,
  • garść ciecierzycy,
  • 100 g soczewicy zielonej,
  • 100 g pieczarek,
  • cebula,
  • przyprawy, zioła.

Przygotowanie:

Oczywiście należy zacząć od ugotowania ciecierzycy i soczewicy oraz ryżu.

Główkę kapusty należy nadziać na widelec, ponacinać lekko wierzchnie liście przy głąbie, zanurzać ją na chwilę w gotującej się wodzie, odrywać liście i postępować tak do momentu, gdy pozostaną tylko małe liście. Cebulę zeszklić, wrzucić do niej pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić chwilę. Po wystudzeniu wymieszać wszystkie składniki, prócz rzecz jasna kapusty :-) Doprawić solą, pieprzem, ziołami (ja użyłam prowansalskich). Można dodać trochę oliwy, jeśli masa jest zbyt sucha.

Zawijać, układać  gołąbki w naczyniu wyłożonym liśćmi kapuścianymi, podlać wodą lub rozrzedzonym przecierem pomidorowym, zapiekać ok. godziny w temp. 160°C.

Ja lubię je jeść z sosem pomidorowym lub grzybowym. Proporcje składników można modyfikować w zależności od tego, czy lubi się przewagę ryżu, czy np pieczarek. Smacznego!