Przepis na gołąbki z ryżem, pieczarkami cieciorką i soczewicą.
Składniki na gołąbki z ryżem:
- główka kapusty białej,
- 200 g ryżu,
- garść ciecierzycy,
- 100 g soczewicy zielonej,
- 100 g pieczarek,
- cebula,
- przyprawy, zioła.
Przygotowanie:
Oczywiście należy zacząć od ugotowania ciecierzycy i soczewicy oraz ryżu.
Główkę kapusty należy nadziać na widelec, ponacinać lekko wierzchnie liście przy głąbie, zanurzać ją na chwilę w gotującej się wodzie, odrywać liście i postępować tak do momentu, gdy pozostaną tylko małe liście. Cebulę zeszklić, wrzucić do niej pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić chwilę. Po wystudzeniu wymieszać wszystkie składniki, prócz rzecz jasna kapusty Doprawić solą, pieprzem, ziołami (ja użyłam prowansalskich). Można dodać trochę oliwy, jeśli masa jest zbyt sucha.
Zawijać, układać gołąbki w naczyniu wyłożonym liśćmi kapuścianymi, podlać wodą lub rozrzedzonym przecierem pomidorowym, zapiekać ok. godziny w temp. 160°C.
Ja lubię je jeść z sosem pomidorowym lub grzybowym. Proporcje składników można modyfikować w zależności od tego, czy lubi się przewagę ryżu, czy np pieczarek. Smacznego!
Comments