Przepis na zawijańce à la gołąbki z kapustą i grzybami.
Składniki na gołąbki z kapustą i grzybami:
- duże liście białej kapusty,
- 0,5 kg kaszy gryczanej,
- 4 cebule,
- olej,
- 200 grzybów ugotowanych,
- 200 g kapusty kiszonej,
- sól, pieprz, majeranek.
- Kaszę gotuję w proporcji 1:2, czyli gotuję litr wody, solę, wrzucam kaszę i gotuję aż pochłonie wodę. Szczelnie przykrywam przykrywką i na 1 godzinę zawijam garnek w koc, żeby kasza „uparowała się”.
- Cebule kroję w kostkę i podsmażam na oleju.
- Grzyby kroję drobno.
- Kapustę kiszoną płuczę i gotuję do miękkości.
- Liście parzę, usuwam grubsze nerwy z liści.
- Cebule, grzyby, kapustę kiszoną i kasze gryczaną mieszam dobrze i doprawiam do smaku.
- Gotowy farsz nakładam na liście i ciasno zwijam.
- Garnek wykładam drewnianymi patyczkami, na to wykładam liście i dopiero zawinięte gołąbki. Przykrywam liśćmi.
- Zalewam wodą i gotuję półtorej godziny pod przykryciem.
Comments