Przepis na bakaliowe batoniki z musli.
Składniki na figowe batoniki muesli (na 16 sztuk):
- 200 g suszonych, niesiarkowanych fig – do batoników będziemy potrzebować szklankę purée,
- 2 szklanki mieszanych lub owsianych płatków,
- 60 g masła,
- 2 łyżki mieszanki zmielonych ziaren i pestek lub siemienia lnianego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 szklanki rodzynek,
- 1/2 szklanki melasy,
- 1 łyżka miodu.
Figi zalewamy na noc szklanką przegotowanej wody. Na drugi dzień całość gotujemy aż figi zmiękną. Jeżeli po gotowaniu zostanie woda, odlewamy ją (jeżeli mamy figi dobrej jakości można na niej ugotować kaszę na śniadanie), a figi miksujemy na purée.
Kwadratową formę 20 x 20 cm natłuszczamy i wykładamy dno papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy płatki. Prażymy je ok. 10 minut aż ściemnieją o ok. 3 tony w stosunku do surowych. Przesypujemy je do do dużej miski, mieszamy z cynamonem, rodzynkami i mielonymi ziarnami.
W garnuszku zagotowujemy melasę z miodem (miód poprawia konsystencję, w wersji wegańskiej można go pominąć). Tym syropem zalewamy płatki, dodajemy purée z fig i dokładnie mieszamy, tak żeby były dokładnie oklejone. Masę przekładamy do formy, dociskamy do dna i wyrównujemy łopatką wierzch.
Masę na batoniki pieczemy ok. 30 minut aż wierzch się zrumieni i będzie ładnie błyszczał. Wyjmujemy z piekarnika, po ok. 10 min. dzielimy na porcje – zrobiłam do drewnianą łyżką. Polecam!
Comments