Kalarepie nie można odmówić dobrego smaku Sama w sobie, podana „na surowo”, świetnie smakuje. Z kolei pieczona, a następnie faszerowana kalarepa przypomina momentami smak przygotowanego w ten sam sposób kabaczka. Zarówno opakowanie dania – w tym przypadku kalarepa – jak i jego sedno to niecodzienne danie, ale na pewno warto go próbować jak najczęściej, w różnych wariantach.
Składniki na faszerowaną kalarepę z twarogiem i pomidorami
- ok. 3-4 kalarepy (duże),
- 3-4 średnie pomidory,
- 100 g twarożku,
- 100 g śmietany,
- szczypiorek,
- cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie faszerowanej kalarepy
Obrane kalarepy gotujemy przez ok. 20 minut w osolonej wodzie (tak, by nie były zbyt miękkie). Ugotowane kalarepy schładzamy. Odcinamy niewielki kawałek wierzchu. Nożem i łyżką wydrążamy środek, uważając, by nie naruszyć dna.
Kroimy nadzienie kalarepy w kostkę. Cebulę, czosnek i szczypiorek kroimy drobno. Twaróg mieszamy ze śmietaną, a następnie ze sparzonymi, pokrojonymi w ćwiartkę i odsączonymi pomidorami i resztą składników. Przyprawiamy.
Farsz umieszczamy w środku kalarepek. Warzywa umieszczamy w natłuszczonej formie i polewamy bulionem. Kalarepy pieczemy ok. 20 min. w temp. 180°C. Po wyjęciu dekorujemy jeszcze odrobiną świeżego szczypiorku.
Comments