Przepis z książki „Dania jarskie”.
Składniki na fasolkę szparagową z pomidorami (4-6 porcji):
- 500 g fasolki szparagowej,
- 450 g pomidorów z puszki (można użyć świeżych i przygotować z nich odpowiednią ilość sosu),
- 1 duża cebula, drobno posiekana,
- 2 łyżki oleju/oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki octu z czerwonego wina,
- 1 łyżka posiekanej bazylii,
- 3 łyżki posiekanych oliwek,
- sól, pieprz,
- liście bazylii do przybrania.
Fasolkę myjemy, obcinamy brzydkie końcówki, kroimy na pół (kawałki nie mają być bardzo długie). Gotujemy ją 3-5 minut, aby pozostała chrupiąca. Przelewamy zimną wodą, żeby zachowała kolor. Odstawiamy. Pomidory posiekać, sok zachować lub przygotować sos ze świeżych pomidorów.
Rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, smażyć aż zbrązowieje. Wsypać cukier i smażyć aż cebula się skarmelizuje. Wlać ocet, smażyć minutę cały czas mieszając. Dodać pomidory, oliwki, bazylię, przyprawić i gotować bez przykrycia ok. 5 minut. Dodać fasolkę, podgrzać. Podawać przybrane listkami świeżej bazylii.
Comments