Przepis z książki BrotBerndta Armbrusta, jedyna moja zmiana to dodanie 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast użycia tylko jasnej mąki.
Przepis na drożdżowy chlebek bananowy (na dwa bochenki po ok. 550 g w małych keksówkach):
- 1-2 bardzo dojrzałe banany,
- 150 g czipsów bananowych,
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g mąki pszennej razowej,
- 15 g drożdży,
- 200 g maślanki (w wersji wegańskiej można zastąpić mlekiem roślinnym zakwaszonym octem winnym),
- 200 ml wody,
- łyżeczka soli.
Banany miksujemy z maślanką. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Czipsy miksujemy w malakserze na grube kawałki (można to zrobić też wałkiem lub tłuczkiem do mięsa wsypując czipsy do grubego woreczka). Mąki mieszamy z wodą, solą i bananową maślanką, wyrabiamy ciasto. Można to zrobić hakiem w robocie, ok. 8 minut. Na koniec wrabiamy czipsy.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość w międzyczasie zwijając je kilkakrotnie jak kopertę, aby chleb miał ładną strukturę. Następnie dzielimy je na dwie części i albo formujemy dwa podłużne bochenki albo przekładamy je do keksówek (natłuszczonych lub wyłożonych papierem), zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 230°C wkładając do środka blachę z wodą. Gdy się nagrzeje, blachę wyjmujemy, wkładamy chleby, a temperaturę zmniejszamy do 210°C. Pieczemy ok. 35 minut. Polecam!
Comments