Granola domowej roboty jest krucha, smaczna, pełna witamin, soli mineralnych, błonnika. Zawiera pełnowartościowe białko. Jest łatwa w wykonaniu, idealna na dobry początek nowego dnia. Pożywne śniadanie wpłynie nie tylko na lepszą wydajność w pracy, ale także pomoże utrzymać właściwą wagę ciała.
Przepis wymyśliłam już ponad 20 lat temu i od tamtej pory służy mojej rodzinie, prowadzonym przeze mnie Szkołom Zdrowego Gotowania. Trudno o bardziej sprawdzony przepis! Zapraszam na film.
Składniki na domową granolę:
- 4 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych,
- 1 szklanka lub mniej pestek ze słonecznika i dyni,
- 4 łyżki miodu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżki zmielonego ziarna sezamu,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1/4 szklanki wody.
Przygotowanie:
- Mieszamy w misce: płatki owsiane, pestki z dyni i słonecznika oraz pokrojone orzechy.
- W blenderze dobrze miksujemy olej, wodę, sól, miód i zmielone ziarna sezamu (opcjonalnie).
- Mieszankę z blendera wrzucamy do miski z płatkami i nasionami, dokładnie wszystko mieszamy.
- Pieczemy w piekarniku w temp 150°C (325F) ok. 1 godziny albo aż do uzyskania złotego koloru.
Granolę możemy podawać z mlekiem, sokiem, owocami, jogurtem. Dobre nie tylko na śniadanie.
Foto: MBojko
Comments