Przepis na ciastka z imbirem, w sam raz do gorącej kawy
Składniki na ciasteczka imbirowe
- 350 g mąki,
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 czubata łyżka startego imbiru,
- 1 łyżeczka sody,
- 125 g masła,
- 75 g miodu,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
- sól.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Dodajemy czubatą łyżkę starego na małych oczkach imbiru. Do garnka wlewamy wodę, nakładamy na garnek miskę z masłem i modem, roztapiamy. Po roztopieniu odkładamy miskę, aby składniki całkowicie ostygły.
Po ostygnięciu całość przelewamy do suchych składników, dodajemy roztrzepane jajko i 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli chcemy zrobić zwykłe ciasteczka, wystarczy, że z masy uformujemy kulki. Ja ciasto rozwałkowałam i wykroiłam zwierzątka za pomocą foremek.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy ciastka. pieczemy w temperaturze 160°C przez 10-15 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej na metalowej kratce.
Smacznego!
Comments