19789 Views |  Like

Chrzanowo-orzechowy gulasz ziemniaczany z boczniakami

Przepis na gulasz ziemniaczany z grzybami.

Chrzanowo-orzechowy gulasz ziemniaczany z boczniakami

Chrzanowo-orzechowy gulasz ziemniaczany z boczniakami

Składniki na chrzanowo-orzechowy gulasz ziemniaczany z boczniakami (4 porcje):

  • 800 g ziemniaków obranych i pokrojonych w sporą kostkę,
  • 400 g boczniaków, umytych i pokrojonych w szerokie paski,
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka,
  • 50 g orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni i drobno zmielonych,
  • 250 ml bulionu jarzynowego,
  • 100 ml śmietany,
  • 3-4 łyżki chrzanu ze słoika,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • koperek.

Na patelni rozgrzewamy po łyżce oleju i masła, wrzucamy boczniaki. Smażymy na dużym ogniu aż się zrumienią i odparuje większość wody – ok. 10 minut, stale mieszając. Przekładamy do osobnego naczynia.

Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałe masło i olej, wrzucamy cebulę i ziemniaki smażymy kilka minut aż cebula zmięknie, a ziemniaki ładnie się zrumienią. Następnie wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną. Powinno zająć to nie więcej niż 15-20 minut.

W międzyczasie rozrabiamy chrzan ze śmietaną i przyprawami. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlewamy śmietanę (używam niewarzącej się), dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia aż nadmiar płynu odparuje, a gulasz dobrze połączy się z sosem. Na ostatnie 2 minuty wrzucamy zmielone orzechy, mieszamy.

Talerze posypujemy koperkiem. Gulasz ziemniaczany podajemy ze świeżym pieczywem.

Polecam! :)