Przepis na gulasz ziemniaczany z grzybami.
Składniki na chrzanowo-orzechowy gulasz ziemniaczany z boczniakami (4 porcje):
- 800 g ziemniaków obranych i pokrojonych w sporą kostkę,
- 400 g boczniaków, umytych i pokrojonych w szerokie paski,
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka,
- 50 g orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni i drobno zmielonych,
- 250 ml bulionu jarzynowego,
- 100 ml śmietany,
- 3-4 łyżki chrzanu ze słoika,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz,
- koperek.
Na patelni rozgrzewamy po łyżce oleju i masła, wrzucamy boczniaki. Smażymy na dużym ogniu aż się zrumienią i odparuje większość wody – ok. 10 minut, stale mieszając. Przekładamy do osobnego naczynia.
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałe masło i olej, wrzucamy cebulę i ziemniaki smażymy kilka minut aż cebula zmięknie, a ziemniaki ładnie się zrumienią. Następnie wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną. Powinno zająć to nie więcej niż 15-20 minut.
W międzyczasie rozrabiamy chrzan ze śmietaną i przyprawami. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlewamy śmietanę (używam niewarzącej się), dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia aż nadmiar płynu odparuje, a gulasz dobrze połączy się z sosem. Na ostatnie 2 minuty wrzucamy zmielone orzechy, mieszamy.
Talerze posypujemy koperkiem. Gulasz ziemniaczany podajemy ze świeżym pieczywem.
Polecam!
Comments