Lekko razowy, puszysty i nie za słodki. Pyszny z gęstym jogurtem naturalnym i konfiturą albo miodem. Przepis z bloga So Good and Tasty, ale zawiera moje modyfikacje.
Składniki na małą keksówkę:
Posypka:
- 1/4 płatków owsianych,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej,
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego lub masła.
- 1 i 1/4 szklanka mąki po połowie pszennej typ 650 i razowej dokładnie wymieszane,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego,
- 1-2 jajka,
- 3/4 szklanki maślanki,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka pokrojonego na plasterki rabarbaru,
- 1/4 orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanych.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, keksówkę wykładamy papierem lub tylko natłuszczamy. Wszystkie składniki posypki mieszamy dokładnie ze sobą, odstawiamy na bok.
Mąki przesiewamy do miski, mieszamy dokładnie z sodą i solą. W osobnej misce łączymy cukier z olejem. Jajko ubijamy lekko z maślanką i dodajemy do cukru z olejem, mieszamy dokładnie. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników, dodajemy rabarbar i orzechy ponownie mieszamy.
Wlewamy ciasto do foremki, nakładamy posypkę i pieczemy ok. 50-60 minut aż wbity patyczek będzie suchy. Studzimy na kratce. Chlebek kroimy zupełnie zimny, bo inaczej się rozsypie Polecam!
Comments