Burrito to jedna z wizytówek kuchni meksykańskiej. Potrawa przygotowana na bazie pszennej tortilli przypomina naleśnik z farszem lub niezapieczoną enchiladę. Chrupkie pieczywo i dowolna możliwość komponowania farszu sprawia, że danie jest zawsze można przygotowywać na wiele różnych sposobów.
Składniki na burritos z porem i pieczarkami:
- ok. 6 pszennych tortilli,
- kilka pieczarek,
- por – biała i zielona część,
- 4-5 ząbków czosnku,
- parę łyżek kukurydzy,
- czerwona fasola,
- papryka zielona,
- papryka czerwona,
- kilka czarnych oliwek,
- kilka liści sałaty lodowej,
- sos pomidorowy,
- mielona słodka papryka,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
Przygotowanie burritos
Tortille podgrzewamy (najlepiej chwilę za pomocą crape makera). Warzywa – bez sałaty – kroimy drobno i przyprawione podsmażamy wraz z sosem pomidorowym (tak, aby zgęstniał). Ciepłe tortille wykładamy sałatą lodową i farszem i zawijamy „na kopertę” pozostawiając nienaruszonym jeden z brzegów. Środek możemy przytrzymać wykałaczką.
Burritos podajemy na ciepło.
Comments