Przepis na proste bułeczki cynamonowe – idealne na śniadanie.
Składniki na bułeczki cynamonowe:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 jajko,
- 25 g drożdży,
- cukier wanilinowy,
- oliwa,
- mleko,
- masło,
- cynamon.
Mleko podgrzać, dodać do niego odrobinę cukru i drożdże – wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, cukier (sypnęłam „na oko”), oliwę (znów ta sama miara), jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać, wyrobić i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Potem rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką koła. Na środek każdego kłaść ok. pół łyżeczki masła i trochę cynamonu. Zlepić brzegi i układać na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem, odstawić do uchylonego rozgrzanego piekarnika na ok. 10 min, by podrosły. Piec do zrumienienia w temp 150°C z termoobiegiem. Pyszne do porannej kawy, a aromat cynamonu podczas pieczenia cudowny!
Comments