12904 Views |  2

Bułeczki cynamonowe

Przepis na proste bułeczki cynamonowe – idealne  na śniadanie.

Składniki na bułeczki cynamonowe:

Dodaj zdjęcie!

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 jajko,
  • 25 g drożdży,
  • cukier wanilinowy,
  • oliwa,
  • mleko,
  • masło,
  • cynamon.

Mleko podgrzać, dodać do niego odrobinę cukru  i drożdże – wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, cukier (sypnęłam „na oko”), oliwę (znów ta sama miara), jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać, wyrobić i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Potem rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką koła. Na środek każdego kłaść ok. pół łyżeczki masła i trochę cynamonu. Zlepić brzegi i układać na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem, odstawić do uchylonego rozgrzanego piekarnika na ok. 10 min, by podrosły. Piec do zrumienienia w temp 150°C z termoobiegiem. Pyszne do porannej kawy, a aromat cynamonu podczas pieczenia cudowny!