13367 Views |  Like

Budyniowe tartaletki z malinami, gruszkami i winogronami

Budyniowe tartaletki z malinami, gruszkami i winogronami

Budyniowe tartaletki z malinami, gruszkami i winogronami

Przepis na efektowne małe tartaletki z budyniem – w sam raz na imprezę czy spotkanie w gronie znajomych.

Składniki na budyniowe tartaletki (ciasto):

  • 150 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru +2 łyżeczki,
  • 1/2 litra mleka,
  • budyń śmietankowy lub waniliowy.

Składniki na tartaletki malinowe:

  • 200 g malin,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • listki mięty.

Składniki na tartaletki z gruszkami:

  • 1 gruszka,
  • cukier migdałowy,
  • miód.

składniki na tartaletki winogronowe:

  • winogrona,
  • cukier puder.

Wykonanie

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę z cukrem, dodajemy masło i ugniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy ciasto, wykładamy nim dno foremek oraz boki. Z papieru do pieczenia wycinamy kółka, które wkładamy do foremek z ciastem, wsypujemy groch dla obciążenia – zapiekamy w temperaturze 180°C przez 10 minut.

W garnku gotujemy budyń waniliowy według przepisu (potrzebne będzie mleko i dwie łyżeczki cukru).

Tartaletki malinowe:

Maliny wkładamy do miski, zasypujemy łyżką brązowego cukru i ugniatamy. Nadmiar soku przecedzamy przez sitko. Do upieczonego ciasta wkładamy pół łyżeczki przygotowanych malin, zalewamy budyniem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160°C. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia, układamy wcześniej przygotowane maliny i przyozdabiamy miętą. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę przed podaniem.

Tartaletki gruszkowe:

Gruszkę obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki. Pół łyżeczki gruszek wkładamy do upieczonego ciasta, posypujemy cukrem migdałowym i dodajemy kilka kropli miodu. Zalewamy budyniem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160°C. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia, przyozdabiamy resztą gruszek, posypujemy cukrem migdałowym i polewamy miodem. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę przed podaniem.

Tartaletki z winogronem

Winogrona obieramy ze skórki i wydrążamy pestki. Do upieczonego ciasta wkładamy połowę winogron i posypujemy cukrem pudrem. zalewamy budyniem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160°C. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia, przyozdabiamy ćwiartkami winogrona i posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę przed podaniem.