17465 Views |  Like

Amarantusowy omlet z suszonymi śliwkami

Amarantusowy omlet z suszonymi śliwkami

Amarantusowy omlet z suszonymi śliwkami

Pyszny, zdrowy, bezglutenowy omlet. W towarzystwie gotowanych rozpływających się w ustach suszonych śliwek stanowi wręcz królewskie śniadanie :) Amarantus i śliwki można przygotować wieczorem, a rano tylko usmażyć omlety, polecam!

Składniki na 4 amarantusowe omlety (o średnicy ok. 15 cm):

  • 150 g amarantusa,
  • 4 jajka z chowu wolnowybiegowego,
  • 100 g mąki z amarantusa,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 l mleka roślinnego,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 4 łyżki migdałów w słupkach,
  • olej do smażenia,
  • 200 g suszonych śliwek, niesiarkowanych,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka soku jabłkowego.

Przygotowujemy śliwki: do rondelka wlewamy sok i wodę, wsypujemy śliwki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy aż większość płynu odparuje, a pozostały zgęstnieje. Amarantus zalewamy wodą w proporcji 2:1, gotujemy aż zmięknie, ok. 30 minut, w razie potrzeby odcedzamy.

Rozdzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mleko mieszamy z syropem z agawy, żółtkami, migdałami i mąkami. Dodajemy amarantus, mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Ostrożnie dodajemy ubite białka, mieszamy trzepaczką balonową do jednolitej masy.

Smażymy omlet na średnio nagrzanej, natłuszczonej patelni, ok. 10 minut. Ostrożnie przekładamy na drugą stronę, smażymy jeszcze 3-4 minuty. Wykładamy na talerz, rwiemy na części dwoma widelcami. Podajemy skropiony syropem klonowym i suszonymi śliwkami, polecam!