Włoszczyzna może stanowić idealne połączenie składników potrzebnych do przyrządzenia zupy warzywnej. Spróbujcie sami
Składniki:
- 4 ogórki konserwowe,
- 4 małe ziemniaki,
- włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, por),
- bulion warzywny (3 kostki),
- sól, pieprz.
3 kostki bulionu warzywnego zagotowujemy w 1,5 l wody.
Zieloną część pora i nieduży kawałek selera kroimy w cienkie paski. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do przygotowanego wywaru z warzyw. Przyprawiamy i gotujemy parę minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do zupy warzywnej i gotujemy aż będą miękkie.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojone w kostki lub starte na tarce ogórki. Gdy staną się miękkie wrzucamy je do wywaru warzywnego. Przyprawiamy. Zupę ogórkową z włoszczyzną trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut.
Po ugotowaniu do zupy ogórkowej możemy dodać także wysokoprocentową, kwaśną śmietanę, wywar udekorować koperkiem, zaś samą włoszczyznę wzbogacić o pietruszkę.
Comments