Niezwykle prosta, a jakże przepyszna przekąska!
Składniki na bagietki czosnkowe (dla 2 osób):
- 2 małe bagietki,
- 0,5 główki czosnku polskiego,
- 3 łyżki masła,
- garść świeżej poszatkowanej drobno pietruszki,
- garść pokrojonego drobno szczypiorku,
- kilka pieczarek,
- ser żółty,
- oregano.
Bagietki nacinamy po lekkim skosie do 2/3 grubości bagietki. Masło dobrze mieszamy z pietruszką, szczypiorkiem i wyciśniętym czosnkiem. Aby czosnek łatwiej się obierał, wystarczy na kilka minut zanurzyć go wcześniej w wodzie. Dokładna ilość czosnku zależy od indywidualnych upodobań. Tak oto przygotowanym masełkiem czosnkowym smarujemy środek nadkrojonych bagietek. Im mniej oszczędnie smarowane tym smaczniejsze;)
Obieramy pieczarki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni. Następnie łyżeczką delikatnie wkładamy odrobinę pieczarek w każdą dziurkę w bagietkach. Ścieramy ser żółty na tarce o drobnych oczkach i posypujemy bagietki. Na koniec posypujemy oregano w ilości zależnej od stopnia uwielbienia tej przyprawy. Tak oto przygotowane bagietki możemy piec w piekarniku ok 10 min. w 150°C lub zawinąć w folię i podgrzać na grillu.
Smacznego!
Comments