14400 Views |  1

Marcepanowe gofry orkiszowe

Przerobiony przepis ze strony essen-und-trinken.de.

Marcepanowe gofry orkiszowe

Marcepanowe gofry orkiszowe

Składniki na marcepanowe gofry orkiszowe (na 12 sztuk):

  • 200 g masy marcepanowej,
  • 300 ml mleka,
  • 3 jajka z chowu wolnowybiegowego,
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • szczypta soli.

Masę marcepanową zetrzeć na grubej tarce. 100 ml mleka podgrzać, rozpuścić w nim masę cały czas mieszając trzepaczką. Wlać pozostałe 200 ml mleka, odstawić do lekkiego przestudzenia.

Mąki wymieszać ze sobą i z solą. Jedno białko ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pozostałe dwa jajka i żółtko ubić z brązowym cukrem, dodać rozpuszczony marcepan i mąkę (najlepiej użyć miksera). Następnie ostrożnie wmieszać ubite białko, najlepiej trzepaczką, aż do połączenia składników. A na koniec upiec 12 pysznych, słodkich, mocno marcepanowych gofrów :)

Najlepiej smakują z cukrem pudrem albo same, bo są naprawdę słodkie, ale jak ktoś potrzebuje naprawdę osłodzić sobie dzień może dołożyć konfiturę albo dżem :) Polecam!