14104 Views |  Like

Szybkie risotto

Przepis na szybkie danie z ryżem.

Dodaj zdjęcie!

Składniki na szybkie risotto (na 1 osobę):

  • paczka ryżu jaśminowego,
  • pół cebulki,
  • dwie/trzy łodyżki kopru,
  • łyżka uprażonego i rozdrobnionego siemienia lnianego (mogą być nieobrobione ziarna),
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 50 g (1/4 opakowania Favity) sera feta.
  • sól, pieprz ziołowy.

Ryż jaśminowy gotować 16-18 minut. 7-8 minut przed wyciągnięciem ryżu pokroić cebulkę w cienki paseczki i na najmniejszym ogniu podsmażyć ją na oleju tak, aby trochę zmiękła i zaczęła się rumienić. Wyciągnąć ryż.

Do jogurtu dodać pokrojony koper, pieprz, sól i siemię lniane. Zwiększyć płomień pod cebulką. Ryż wymieszać z przygotowanym uprzednio jogurtem i wszystko dać na patelnię z rumieniącą się cebulką. Podsmażyć ok. 5 min. Kawałek fety rozdrobnić widelcem. Ściągając ryż z palnika dodać ser, wymieszać i przełożyć na talerz.

GOTOWE! 😉