14580 Views |  Like

Pasztet z pieczarek

Pasztet z pieczarek to ciekawy dodatek do pieczonych bułeczek, małych przekąsek połączonych z chlebem tostowym lub do kanapek.

Pasztet z pieczarek na chlebie

Pasztet z pieczarek na chlebie

Składniki:

  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula lub szczypiorek,
  • 120 g masła,
  • 90 g sera śmietankowego,
  • sól, pieprz.

Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Składniki dusimy na maśle do czasu aż staną się miękkie.

Krem z pieczarek wyjmujemy z garnka i przekładamy do naczynia, w którym miksujemy składniki. Dodajemy ser śmietankowy pokrojony w kostkę. Aby pasta stała się bardziej skondensowana, możemy do miksowania dodatkowo użyć końcówki blendera.

Doprawiamy pastę z pieczarek. Przed podaniem pasztet przykrywamy i chłodzimy.