Zupełnie nie miałam pomysłu na dzisiejsze śniadanie, ale trochę inwencji twórczej i ot – skomponowałam pyszne i proste danie!
Składniki na soczewicę w pomidorach (na jedną osobę):
- 60g czerwonej soczewicy – 226 kcal,
- duży pomidor (ok. 170 g),
- pół czerwonej papryki (ok. 70 g),
- natka pietruszki (dużo!),
- plaster cebuli,
- łyżeczka błonnika pokarmowego,
- sól, pieprz, szczypta chili, słodka papryka.
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć w słonej wodzie, gotować przez 10 minut i odcedzić. Świeżego pomidora, paprykę, cebulę, natkę pietruszki i błonnik zmiksować w blenderze. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i słodką papryką. Na miseczkę wyłożyć pastę z warzyw i soczewicę. Udekorować listkiem pietruszki.
Smacznego!!!
Żałuję, że nie sfotografowałam potrawy. Kompozycja czerwieni, żółci i zieleni pięknie wyglądała w białej miseczce.
![Wegańskie placki ziemniaczane bez jajek [video]](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/weganskie-placki-ziemniaczane.jpg)
![Naleśniki wegańskie bez jajek i mleka [video]](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/nalesniki-weganskie-propozycja-podania1.jpg)

















Comments