Propozycja na danie może niezbyt urodziwe, ale za to pyszne. Słodko-ostry, orientalny posmak stanowi ciekawe urozmaicenie makaronowej monotonii.
Składniki na makaron z soczewicą w sosie pomidorowym:
- 150 g zielonej soczewicy,
- 230 g makaronu (penne lub świderki),
- 250 g koncentratu pomidorowego (z kartonika, 99,5 % pomidorów),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- olej (około łyżki),
- sól, pieprz,
- oregano, papryka ostra.
Przygotowanie makaronu z soczewicą:
Soczewicę moczymy w chłodnej wodzie (przynajmniej 1 godzinę, można dłużej). Gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy makaron. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Do większego naczynia przesypujemy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i soczewicę, ugotowany makaron. Jeśli koncentrat jest zbyt gęsty, należy dodać ok. 0,5 szklanki przegotowanej wody. Doprawiamy łyżeczką cukru (b. ważne!), łyżeczką papryki ostrej oraz pieprzem, solą i oregano według uznania. Dokładnie mieszamy.
Najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Smacznego!
Szczegóły:
- Porcje: 2;
- Czas przygotowania: około 25 min. (+moczenie soczewicy);
- Kaloryczność: 460 kcal/porcja
Comments