14194 Views |  Like

Dip z sera camembert

Łatwy w przygotowaniu i ciekawy w smaku dip z sera camembert najlepiej smakuje jako dodatek do świeżych warzyw: ogórka, pomidora, papryki, marchewki, selera naciowego… Może także służyć jako smakowity sos do surówek.

Do przyrządzenia dipu najlepiej użyć blendera lub innego sprzętu, w ostateczności tarki o drobnych oczkach.

Dodaj zdjęcie!

Składniki na dip z sera camembert:

  • 1 okrągły serek camembert z podpuszczką mikrobiologiczną,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka siekanego koperku,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie dipu z sera camembert:

Serek pokroić w kostkę, a czosnek i koperek posiekać. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować blenderem i odstawić do lodówki.  Przed podaniem najlepiej chłodzić dip ok. pół godziny.

Jeżeli nie masz blendera, możesz zetrzeć serek camembert na tarce o drobnych oczkach (co nie jest łatwe), a czosnek i koperek bardzo drobniutko posiekać.