Tacos, tradycyjną meksykańską potrawę, łatwo poznać i polubić Do jej przygotowania stosuje się tortille z mąki kukurydzianej (w burritos wykorzystuje się tortille z mąki pszennej) przypominające kształtem otwierające się muszle. Choć zazwyczaj funkcjonują w formie przystawek, odpowiednio przygotowane smakują również jako danie główne.
Składniki na tacos z fasolą i kukurydzą:
- kilka placków kukurydzianych tortilli,
- sałata lodowa,
- czerwona fasola,
- zielona fasolka szparagowa,
- kukurydza,
- groszek,
- cebula,
- żółta papryka,
- czarne oliwki,
- starty ser żółty,
- mielone chili,
- kurkuma,
- sól, pieprz,
- sos pomidorowy.
Przygotowanie tacos
Tortille układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i zagrzewamy chwilę w niewielkiej temperaturze. W tym czasie kroimy warzywa (sałatę odkładamy na bok). Farsz podsmażamy wraz z sosem pomidorowym i przyprawiamy chili, kurkumą, sola i pieprzem.
Chrupiące płaty tortilli napełniamy najpierw liśćmi sałaty, a kolejno farszem. Całość posypujemy startym serem żółtym. Taco podajemy na ciepło.
Comments