Tofu to chyba jeden z najbardziej znanych przysmaków zarówno wśród wegan, jak i wegetarian. Przepis choć zdecydowanie wegetariański, to w smaku kotletów na pewno nie umknie wam tofu (nieprzyzwyczajeni mogą dodać więcej marchewki
Składniki na serowe kotlety z tofu i marchewki z pesto szpinakowym
- 400 g tofu,
- marchewka,
- 100 g startego sera żółtego,
- cebula,
- 2 jajka,
- natka pietruszki lub szczypiorek,
- sól, pieprz.
Składniki na pesto ze szpinakiem
- 2-3 ząbki czosnku,
- ok. 6-8 kostek mrożonego szpinaku (zamiast szpinaku możemy wykorzystać także pęczek oregano),
- garść orzechów piniowych lub kilka pestek dyni,
- 70 g startego sera żółtego,
- 3-5 łyżek oliwy,
- oregano,
- sól, pieprz.
Szpinak rozmrażamy smażąc go na patelni. Wyciśnięty czosnek i resztę drobno pokrojonych składników miksujemy. Pesto najlepiej podawać wcześniej schłodzone.
Tofu i marchewkę kroimy na małe kawałki. Dodajemy posiekaną cebulę i natkę. Całość miksujemy. Do zmiksowanej masy na kotlety dodajemy jajka i starty żółty ser. Mieszamy i przyprawiamy. Z połączonych składników formujemy średnio grube placki. Smażymy z obu stron.
Kotlety z tofu polewamy pesto ze szpinaku.
Comments