Do sporządzenia tego przepisu przydadzą się specjalne narzędzia – shaker do cappuccino.
Przepis na cappuccino z czekoladą dla dwóch osób.
Składniki:
- 150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego,
- kilka ziarenek kawy rozpuszczalnej,
- 1/3 tabliczki czekolady.
Zanim zaczniemy przygotowywać mleko, warto nastawić wodę do zagotowania w czajniku.
Aby zrobić cappuccino, do shakera wlewamy 150 ml mleka zagęszczonego. Zamykamy pokrywę i kilka razy potrząsamy shakerem. Pamiętamy, aby w trakcie co pewien czas otwierać wieczko shakera, aby powietrze mogło się dostać do środka. W międzyczasie wrzucamy do niego kilka ziarenek kawy rozpuszczalnej. Powtarzamy poprzednie czynności – wstrząsamy naczyniem, otwierając wieczko – do czasu aż mleko urośnie dwukrotnie (do 300 ml).
Do filiżanki wlewamy przygotowane mleko. Dodajemy wcześniej zagotowaną, ale nie wrzącą, wodę wlewając ją powoli po brzegu filiżanki. Na koniec rosnącą piankę dekorujemy startą czekoladą. Cappuccino można podawać także z cynamonem.
Comments