Przepis na zupę z soczewicy – najlepszą o każdej porze roku!
Składniki na zupę z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym:
- 250 g czerwonej soczewicy,
- 150 g marchewki (pokrojone w plasterki),
- 1 duża cebula (pokrojone w kostkę),
- 3 ząbki czosnku (wyciśnięty),
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka kolendry (proszek),
- 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno starty),
- 1 pomidor (świeży lub z puszki),
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka soli Himalajskiej,
- ½ łyżeczka pieprzu (mielonego),
- 20 g słonecznika (prażony),
- 1 łyżka drobno pociętej zielonej pietruszki,
- 200 ml Mleko kokosowe.
- Rozgrzej olej kokosowy z dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebule smaż przez 3 minuty, następnie imbir, czosnek, curry i kolendrę. Smaż delikatnie przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj pomidora, smaż przez 3 minuty.
- Dodaj marchewkę. Wymieszaj porządnie z przyprawami i smaż przez 5 minuty.
- Dodaj czerwoną soczewicę, bulion. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykręć ogień i gotuj przez 20-25 minut aż marchewki będą ugotowane.
- Dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj i gotuje przez 5 minut
- Dodaj pieprz i sól
- Przenieś ugotowane składniki z garnka do blendera. Zmiksuj wszystko do postaci kremu. Dodaj sok z cytryny i przyprawy jeżeli masz taką potrzebę
Podajemy:
Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i posypujemy drobno pociętą pietruszką.
Uwagi: Przed gotowaniem soczewicy , przepłucz ją pod bieżącą wodą. Przy smażeniu cebuli i czosnku bądź ostrożny aby nie przypalić czosnku
Comments