- Przepisy wegetariańskie – wegetarianizm | Zwegowani.pl - http://zwegowani.pl -

Kulki ziemniaczane

Ten przepis można śmiało wykorzystać do obiadu bez konieczności lepienia kuleczek ziemniaczanych, ale po prostu – smażąc ziemniaki z cebulą. Czasem jednak warto zaskoczyć gości czy nawet domowników czymś oryginalnym, a do tego nietrudnym. Podajemy zatem przepis na kulki ziemniaczane z zielonym groszkiem:)

Kulki ziemniaczane

Składniki:

Ziemniaki, pozostawione w mundurkach, gotujemy aż staną się miękkie. Obieramy je i rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę.

Posiekane dymki łączymy z groszkiem, większą ilością kolendry (by zneutralizować kwaśny smak cytryny), oregano, solą, pieprzem oraz z sokiem z cytryny. Całość lekko rozgniatamy łyżką lub kulą do ucierania. Dokładnie mieszamy i dodajemy do ziemniaków.

Z masy – w zależności od wielkości kulek – przygotowujemy od ok. 10-20 kuleczek ziemniaczanych. Obtaczamy je w mące i smażymy na małej ilości oleju, obracając kuleczki tak, by zarumieniły się z każdej strony.

Kulki ziemniaczane możemy podać z np. sosem czosnkowym typu tzatziki lub pomidorowym albo z surówkami.