Zwegowani » Przekąski dodatki, Przepisy na Sylwestra

Tzatziki – sos czosnkowy


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 11
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (10 głosów)
Loading ... Loading ...

Tzatziki to zazwyczaj pikantny mocno czosnkowy sos. Obowiązkowym składnikiem sosu tzatziki jest także świeży ogórek. Gęsty grecki sos tzatziki polecamy szczególnie jako dip – do kąpieli warzyw lub chipsów – albo po prostu jako smaczny dodatek do posmarowania chleba. Warto spróbować przepisu na prostą przystawkę.

Tzatziki - sos czosnkowy

Tzatziki - sos czosnkowy

Składniki na tzatziki – sos czosnkowy

  • pół ogórka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 150 g serka naturalnego (ewentualnie szklanka jogurtu naturalnego),
  • przyprawa do tzatziki (niekoniecznie, ale zalecana),
  • sól, pieprz.

Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórek łączymy z serkiem naturalnym. Dodajemy sprasowane ząbki czosnku. Sos przyprawiamy.

Tzatziki możemy wzbogacić o dodatek koperku i trochę cebuli, ale nie jest to konieczne – zazwyczaj wszystkie te składniki dostarcza gotowa przyprawa. I bez nich sos czosnkowy smakuje wyśmienicie.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zapiekanka z ryżem i fasolą
Zapiekanka z zieloną i żółtą fasolą szparagową zatopioną pośród ziarenek ryżu to kolejna propozycja ...
Koreczki z cukinii
Za jedną z wegetariańskich wersji sushi mogą śmiało uchodzić koreczki z ryżem, kukurydza i papryką, ...
Tarta szpinakowa z fetą
Klasyka w najlepszym wydaniu - kruche ciasto, szpinak i feta. Nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu...
Pierogi ruskie zapiekane z serem, czosnkiem i bazylią
Bardzo, bardzo polecam ten przepis, bo przyrządzone w ten sposób pierogi są jeszcze lepsze :) ...
Ogórkowy chłodnik z wegańskim jogurtem
  Polecamy Chłodnik na "wegańskim" jogurcie. Składniki na chłodnik z og...
Pasztet z soczewicy z pestkami dyni
Przepis na pasztet z soczewicy. Składniki: czerwona soczewica 400 g, marchew 4 duże szt.,...

Komentarzy: 11

  • avatar
    Majana:

    Uwielbiam czosnek! A to juz przepis na Dzien Czosnku?
    Pozdrówki:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    andzia-35:

    O, tak! Uwielbiam ten sosik!!!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    olalala:

    O tak :). Tzatziki zdecydowanie uwielbiam :).

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ola;p:

    Fajny,podoba mi się ten przepisik:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Cezonia:

    Tzatziki jest przepyszne! Ja mam specjalnie przywiezioną przyprawę prosto z Grecji do Tzatziki – jest boska :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Isarico:

    najlepszy sos świata:) bardzo orzeźwiający i świeży.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    diabel:

    pyszny:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    mała:

    dla mnie dziwne, by sos tzatziki miał w sobie czosnek- to NIE sos czosnkowy!!! czosnek mozna dodać tylko do smaku, cała esencja zawiera się w innych składnikach

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani.pl:

    I innych tzn. w jakich? nie jest ich przecież zbyt wiele :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Tzatziki

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    MPU:

    Eee, na tej Wikipedii czasami jak coś ktoś napisze… widziałem dzisiaj stragisto w Tesko, produkuje je Danonne i Bakoma, wcale nie jest aż tak niedostępny w naszym kraju. Może kiedyś można było dostać go tylko u Turka w kebabie, ale teraz przypraw greckich, tureckich i innych jest w ciul w hipermarketach. Przeglądając Internet znalazłem przepis, że można go zrobić również z mleka i naturalnego jogurtu, chociaż jak kiedyś od biedy zrobiłem zwykły sos czosnkowy z mleka i majonezu, bo nie miałem śmietany to wyszedł taki sobie, więc raczej bym nie próbował drugi raz ze stragisto ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    mariusz:

    chyba jakiś kretyn opublikował ten artykuł, przyprawa do tzatziki,
    no normalnie padnę ze śmiechu, a jak będziesz piekł kurczaka to dodaj przyprawy do kurczaka, a do pizzy przyprawę do pizzy, ludzie już w ogóle nie potrafią myśleć i samemu czegoś zrobić, paranoja

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.