Zupa krem z ziemniaków (bo z dodatkiem delikatnego purée) to prawdziwy rarytas. Zwykła-niezwykła kartoflanka potrafi naprawdę zawrócić w głowie. A do tego przyciąga – prostotą, bo przepis na zupę ziemniaczaną do trudnych nie należy
Składniki:
- 1,2 l bulionu warzywnego (z 2 kostek),
- 8 średnich ziemniaków,
- 2 marchewki (opcjonalnie),
- 1,5 cebuli (szalotki),
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
- pieczywo tostowe,
- sól, pieprz.
Cebulę siekamy i podsmażamy ze sprasowanym czosnkiem. Zeszkloną zdejmujemy z patelni.
Cebulę z czosnkiem, pokrojone w kostkę ziemniaki i cienkie talarki marchewek przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy aż wszystkie składniki staną się miękkie. Bulion możemy w tym czasie przyprawić jeszcze liściem laurowym lub ziarnami ziela angielskiego.
Z ugotowanych ziemniaków oddzielamy ok. 1/3, odcedzamy i miksujemy blenderem na gładki krem. Purée dodajemy z powrotem do zupy ziemniaczanej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę ziemniaczaną podajemy z podsmażonymi kostkami chleba tostowego. Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.
Comments
6 Responses to “Zupa ziemniaczana z grzankami”