6952 Views |  Like

Zupa ziemniaczana z grzankami

Zupa krem z ziemniaków (bo z dodatkiem delikatnego purée) to prawdziwy rarytas. Zwykła-niezwykła kartoflanka potrafi naprawdę zawrócić w głowie. A do tego przyciąga – prostotą, bo przepis na zupę ziemniaczaną do trudnych nie należy :)

Zupa ziemniaczana z marchewką i grzankami

Zupa ziemniaczana z marchewką i grzankami

Składniki:

  • 1,2 l bulionu warzywnego (z 2 kostek),
  • 8 średnich ziemniaków,
  • 2 marchewki (opcjonalnie),
  • 1,5 cebuli (szalotki),
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • pieczywo tostowe,
  • sól, pieprz.

Cebulę siekamy i podsmażamy ze sprasowanym czosnkiem. Zeszkloną zdejmujemy z patelni.

Cebulę z czosnkiem, pokrojone w kostkę ziemniaki i cienkie talarki marchewek przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy aż wszystkie składniki staną się miękkie. Bulion możemy w tym czasie przyprawić jeszcze liściem laurowym lub ziarnami ziela angielskiego.

Z ugotowanych ziemniaków oddzielamy ok. 1/3, odcedzamy i miksujemy blenderem na gładki krem. Purée dodajemy z powrotem do zupy ziemniaczanej. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę ziemniaczaną podajemy z podsmażonymi kostkami chleba tostowego. Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.