- Przepisy wegetariańskie – wegetarianizm | Zwegowani.pl - http://zwegowani.pl -

Zupa z włoskiej kapusty z pomidorami

Przepis na zupę z włoskiej kapusty z pomidorami.

Zupa z włoskiej kapusty z pomidorami

Składniki zupy z kapusty włoskiej z pomidorami:

Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę (jak na sałatkę warzywną), ziemniaki odrobinę grubiej. Kapustę bez głąba pokroić w kosteczkę, posiekać cebulę, por pokroić według upodobania, talarki lub kostkę. Natkę i koperek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę, por i kapustę przesmażyć na oliwie, dodać kurkumę bazylię, kminek, pieprz, wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dodać warzywną kostkę warzywną, liść laurowy, maggi.  Dodać ziemniaki. Wszystko gotować do miękkości. Pod koniec  gotowania dodać natkę i koperek. Kiedy warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy.

Powinno powstać ok. 2,5 do 3 l gotowej zupy. Ziemniaki można zastąpić namoczoną dzień wcześniej czerwoną soczewicą lub dodać groszek ptysiowy. Ozdobić łyżeczką jogurtu i liściem bazylii. Smacznego!