27751 Views |  1

Zupa z włoskiej kapusty z pomidorami

Przepis na zupę z włoskiej kapusty z pomidorami.

Zupa z włoskiej kapusty z pomidorami

Zupa z włoskiej kapusty z pomidorami

Składniki zupy z kapusty włoskiej z pomidorami:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 1/2 kapusty włoskiej (mała główka),
  • 1 mała cebula,
  • por (około 10 cm białej części),
  • 4-5 łyżek domowego przecieru pomidorowego lub 3 świeże dojrzałe pomidory,
  • pęczek koperku lub łyżka suszonego,
  • pęczek natki pietruszki lub łyżka suszonej,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • plaster selera grubości ok. 5mm,
  • liść laurowy,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kminku,
  • sól,
  • szczypta pieprzu,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • maggi w płynie według upodobania,
  • 1 kostka warzywna,
  • 2 l wody.

Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę (jak na sałatkę warzywną), ziemniaki odrobinę grubiej. Kapustę bez głąba pokroić w kosteczkę, posiekać cebulę, por pokroić według upodobania, talarki lub kostkę. Natkę i koperek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę, por i kapustę przesmażyć na oliwie, dodać kurkumę bazylię, kminek, pieprz, wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dodać warzywną kostkę warzywną, liść laurowy, maggi.  Dodać ziemniaki. Wszystko gotować do miękkości. Pod koniec  gotowania dodać natkę i koperek. Kiedy warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy.

Powinno powstać ok. 2,5 do 3 l gotowej zupy. Ziemniaki można zastąpić namoczoną dzień wcześniej czerwoną soczewicą lub dodać groszek ptysiowy. Ozdobić łyżeczką jogurtu i liściem bazylii. Smacznego!