Przepis na zupę z włoskiej kapusty z pomidorami.
Składniki zupy z kapusty włoskiej z pomidorami:
- 3 duże ziemniaki,
- 1/2 kapusty włoskiej (mała główka),
- 1 mała cebula,
- por (około 10 cm białej części),
- 4-5 łyżek domowego przecieru pomidorowego lub 3 świeże dojrzałe pomidory,
- pęczek koperku lub łyżka suszonego,
- pęczek natki pietruszki lub łyżka suszonej,
- 2 średnie marchewki,
- 1 duży korzeń pietruszki,
- plaster selera grubości ok. 5mm,
- liść laurowy,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1/2 płaskiej łyżeczki kminku,
- sól,
- szczypta pieprzu,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- maggi w płynie według upodobania,
- 1 kostka warzywna,
- 2 l wody.
Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę (jak na sałatkę warzywną), ziemniaki odrobinę grubiej. Kapustę bez głąba pokroić w kosteczkę, posiekać cebulę, por pokroić według upodobania, talarki lub kostkę. Natkę i koperek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę, por i kapustę przesmażyć na oliwie, dodać kurkumę bazylię, kminek, pieprz, wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dodać warzywną kostkę warzywną, liść laurowy, maggi. Dodać ziemniaki. Wszystko gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać natkę i koperek. Kiedy warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy.
Powinno powstać ok. 2,5 do 3 l gotowej zupy. Ziemniaki można zastąpić namoczoną dzień wcześniej czerwoną soczewicą lub dodać groszek ptysiowy. Ozdobić łyżeczką jogurtu i liściem bazylii. Smacznego!
Comments
1 Responses to “Zupa z włoskiej kapusty z pomidorami”