Zwegowani » Zupy chłodniki

Zupa z włoskiej kapusty z pomidorami


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Zostaw komentarz
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (26 głosów)
Loading ... Loading ...

Przepis na zupę z włoskiej kapusty z pomidorami.

Zupa z włoskiej kapusty z pomidorami

Zupa z włoskiej kapusty z pomidorami

Składniki zupy z kapusty włoskiej z pomidorami:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 1/2 kapusty włoskiej (mała główka),
  • 1 mała cebula,
  • por (około 10 cm białej części),
  • 4-5 łyżek domowego przecieru pomidorowego lub 3 świeże dojrzałe pomidory,
  • pęczek koperku lub łyżka suszonego,
  • pęczek natki pietruszki lub łyżka suszonej,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • plaster selera grubości ok. 5mm,
  • liść laurowy,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kminku,
  • sól,
  • szczypta pieprzu,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • maggi w płynie według upodobania,
  • 1 kostka warzywna,
  • 2 l wody.

Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę (jak na sałatkę warzywną), ziemniaki odrobinę grubiej. Kapustę bez głąba pokroić w kosteczkę, posiekać cebulę, por pokroić według upodobania, talarki lub kostkę. Natkę i koperek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę, por i kapustę przesmażyć na oliwie, dodać kurkumę bazylię, kminek, pieprz, wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dodać warzywną kostkę warzywną, liść laurowy, maggi.  Dodać ziemniaki. Wszystko gotować do miękkości. Pod koniec  gotowania dodać natkę i koperek. Kiedy warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy.

Powinno powstać ok. 2,5 do 3 l gotowej zupy. Ziemniaki można zastąpić namoczoną dzień wcześniej czerwoną soczewicą lub dodać groszek ptysiowy. Ozdobić łyżeczką jogurtu i liściem bazylii. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zupa z dyni
Zupa z dyni jest doskonałym daniem na chłodne, jesienne wieczory, w których śnieg prószy za oknem:) ...
Placki z cukinii
Wersja "mokra" placków z cukinii, z dodatkiem szczypiorku, papryki i siemienia lnianego. Z...
Sałatka z białej fasoli z orientalną nutą
Łatwa w przygotowaniu, ciekawa w smaku i bardzo zdrowa - sałatka! Podaję proporcje na ok. 4-6 osób ...
Kopytka
Przepis jest banalnie prosty, danie należy do klasyki, co tu dużo mówić - kopytka :) (Porcja dla 2 ...
Razowa pita z falafelami, pieczonym burakiem i sosem jogurtowym
Wyznam Wam szczerze, że uwielbiam kanapki :) Jestem też uzależniona od pieczywa wszelkiego rodzaju...
Gołąbki z kapustą i grzybami (zawijańce postne)
Przepis na zawijańce à la gołąbki z kapustą i grzybami. Składniki na gołąbki z kapustą i grzybami...

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.