Zwegowani » Dania gotowane, Kuchnia wegańska, Potrawy z soczewicy, Zupy chłodniki

Zupa z soczewicy


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 44
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (72 głosów)
Loading...Loading...

Przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy. Zupa zawdzięcza swój ostry smak dużej ilości curry.

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki na zupę z soczewicy:

  • 2 kostki bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • curry,
  • papryka słodka,
  • sól, pieprz.

Do 1,5 litra gotującej się wody wrzucamy 2 kostki warzywne. Do gotowego wywaru z warzyw wrzucamy szklankę czerwonej soczewicy. Przyprawiamy curry (ok. 2 łyżek), papryką słodką, solą i pieprzem.

W międzyczasie kroimy cebulę na małe części i razem ze zmiażdżonym czosnkiem smażymy na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ją do gotującej się zupy curry z soczewicą.

Zupę curry z soczewicy gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem jeszcze ok. 20-25 minut. Podajemy ciepłą.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Pizza cebulowa z porem
Ta propozycja na pizzę składa się z mniejszej ilości składników, ale danie jest równie pyszne:) Do p...
Pierogi z kaszą gryczaną
Przepis na pierogi dla miłośników kaszy gryczanej i brokułów. Składniki na pierogi z kasz...
Guacamole jako placki z awokado
Głównym składnikiem meksykańskiego sosu guacamole jest awokado. Na bazie niego, cytryny lub limonki ...
Kotlety z tofu i marchewki z pesto szpinakowym
Tofu to chyba jeden z najbardziej znanych przysmaków zarówno wśród wegan, jak i wegetarian. Przepis ...
Tarta ze szpinakiem, kurkami i kozim serem
Szpinak, dość mocno dosmaczony czosnkiem, aromatyczny kozi ser i przywołujące jesienne skojarzenia k...
Szpinakowe spiralki
Przepis na pyszną przekąskę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Składniki na szpinakowe spi...

Komentarzy: 44

  • avatar
    JOANNA:

    Przed chwila zrobiliśmy zupę z soczewicy i wyszła przepyszna. Przepis można zmodyfikować, dodaliśmy jeszcze cukier, ostrą paprykę, oregano i liść laurowy. Wyszła naprawdę znakomicie. Moim skromnym zdaniem 2 kostki rosołowe to za dużo, chyba że ktoś lubi bardzo słone. POLECAM :)

    Oceń komentarz: Dobre 3 Słabe 0

  • avatar
    Kamil:

    Mam zamiar zrobić taka zupe ale mam jedno pytanko – czy soczewica moze byc z puszki?:>

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani:

    Nigdy nie próbowaliśmy wykorzystać do zupy soczewicę z puszki, prawdopodobnie nie stanowi to większego problemu, ale pewnie będzie różniła się smakiem i czasem gotowania :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ola:

    Witam, mam pytanie. Czy zamiast czerwonej soczewicy mogę użyc zielonej? :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani:

    Czerwona soczewica szybciej staje się miękka i jest bardziej delikatna. W przypadku zielonej soczewicy trzeba byłoby ją kilka razy przepłukać oraz w trakcie gotowania zdjąć tworzącą się na powierzchni pianę.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Levit:

    Pyszna i bezproblemowa czasowo. Gorąco polecam:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    ja robię zupę z soczewicy dodając pomidory i na koniec gotowania czosnek przeciśnięty przez praskę.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Marcin:

    Wspaniała zupa i faktycznie bezproblemowa :) Następnym razem jednak dodam jedną kostkę bulionu. Zrobiłem z brązowej soczewicy – nic więcej nie modyfikowałem. Polecam.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kamila:

    Zrobiłam tę zupkę teraz tylko czekam na gości i ocenę. Mi samej bardzo smakuje. Dzięki za przepis :] Pozdrawiam.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Bogdan:

    Zupa z soczewicy pychota. Przypomina dobrą grochuweczkę.Pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Salatka:

    Na prawdę pycha! A jakie proste i szybkie! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Salatka:

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Monika:

    Ja zupę z soczewicy robię na podobieństwo tradycyjnej grochówki – dużo startej włoszczyzny, podsmażona cebulka, majeranek, na koniec posiekana natka pietruszki, dla wymagających można sypnąć na talerz zrumienionych grzanek. Trochę bardziej czasochłonna, ale zapach i smak…boski:)

    Oceń komentarz: Dobre 3 Słabe 0

  • avatar
    malgoska:

    WITAM.JA ZUPE Z SOCZEWICY ROBIE TROCHE INACZEJ,NA OLWIE Z OLIWEK PODSMAZAM CEBULKE,ODROBINE ROZMARYNU,NASTEPNIE POLOWE SLOICZKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO DODAJE.PO KILKUNASTU MINUTACH DOLEWAM WODE,OBRANE ZIEMNIACZKI(2 SZT),MARCHEWKE POKROJONA W KOSTKE,LISC LAUROWY,ODROBINE OSTREJ PAPRYCZKI I SZKLANKE SOCZEWICY.GOTUJE OK GODZ,PRZED KONCEM GOTOWANIA ZASYPUJE DROBNYM MAKARONIKIEM,NAJLEPSZE SA KORALIKI.JESZCZE ODROBINE SWIEZEJ OLIWKI I ZIELONA PIETRUSZKE.SMACZNEGO

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    marco:

    Może być ja dodałem dwie marchwie, a żeby dojeść zrobiłem sobie dwie grzanki (usmażyłem na patelni na oleju dwie kromki chleba)no i mozna powiedzieć że się najadłem – atutem jest chyba to że szybko się ją robi.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Przemuko:

    wiesz gdzie se mozesz wsadzic ten mierny przepis na zupę, której podstawą jest nic nie warta kostka rosołowa? z pewnością wiesz :P

    może ktoś z mózgiem poda tu sensowny przepis na naprawdę zdrową zupę z soczewicy?

    Kontrowersyjny komentarz. Oceń: Dobre 6 Słabe 5

  • avatar
    Mila:

    Wszystko dobrze, tylko bulion z kostki to zaprzeczenie zdrowej kuchni. Odpada.

    Oceń komentarz: Dobre 5 Słabe 2

  • avatar
    S:

    Nie do końca wegetariańska! lepiej zastanówcie się z czego się robi kostki rosołowe. miałam okazje poznać kogoś kto pracował w fabryce wytwarzającej te kostki. Są to zmielone i rozgotowane kości zwierząt.

    Najlepiej oceniony komentarz. Oceń: Dobre 5 Słabe 1

  • avatar
    Zwegowani:

    to akurat bulion wegetariański, czyli suszone warzywa.

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 1

  • avatar
    Dorota:

    W pobliskim sklepie „Społem” jest półka z produktami BIO.
    Znalazłam tam KOSTKĘ ROSOŁOWĄ WARZYWNĄ – PRODUKT EKOLIGICZNY opatrzony napisem: BIO-OAZA, Organics Products – bez dodatku soli, w skład której wchodzą oznaczone jako składniki EKOLOGICZNE: olej roślinny, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, suszone warzywa w zmiennych proporcjach 12% (cebula, seler, marchew, pietruszka, majeranek), ekstrakt z drożdży.
    Białko roślinne miso, przyprawy.
    Oczywiście, ze droższe, bo ok, 6,5 zł, ale może warto..?
    Bez sorbinianu itp.
    Pozdrawiam!

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    jola:

    zupa jest wyborna, delikatny smak, ale przyprawiłam ją po swojemu podsmazyłam boczek z cebulką, dodałam do tego troszkę mąki zrobiła się zasmażka, wlałam do zupki, posiekałam czosnek, zieloną pietruszkę , mniam zajadamy się nią polecam. Zdrowa bogata w skład mineralne i inne ważne dla zdrowia składniki

    Kontrowersyjny komentarz. Oceń: Dobre 3 Słabe 5

  • avatar
    Brzoza:

    Pycha! Ja zrobilam z jednej kostki (bulion na włoszczyznie), w akademiku poszła cała zupa od razu :D

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 1

  • avatar
    Grg:

    Bardzo mądre i zdrowe – bulion z kostek. Wegetarianie zapomnieli już, że można taki bulion zrobić z jarzyn?

    Najlepiej oceniony komentarz. Oceń: Dobre 6 Słabe 0

  • avatar
    Natalia:

    Dzisiaj zrobiłam tę przepyszną zupę :) Jest znakomita. Dla poprawy smaku dodałam trochę cukru i garam masalę. Talerze wylizane :))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Megumi:

    Jak dla mnie głupotą jest używanie kostki rosołowej. Oczywiste jest to, że bulion własnoręcznie zrobiony jest zdrowszy i lepszy… Ale jak jest się leniem i się nie chce trochę popracować to się używa syfu. Ja osobiście odradzam. Lepiej samemu zrobić wywar niż płacić kupę kasy za coś co można zrobić samemu dużo taniej. Tak trudno wrzucić ten czosnek, cebulkę, marchewkę, pora itp warzywa i zioła, które i tak później dodajemy???

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 2

  • avatar
    Mika:

    ja dodaję jeszcze paprykę, lekko podsmażoną na patelni:)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Monika:

    Cały makijaż popłynął na brodę przy krojeniu cebuli, soczewicę lekko rozgotowałam i zapomniawszy o pikantności curry przesadziłam z pieprzem:) Mimo tego zjadłam ze smakiem, zupa świetna! Papryka rewelacyjnie komponuje się z soczewicą-ożywia. Po prostu pycha!;]
    (a sprawę bulionów niech każdy rozwiązuje według upodobań i przekonań we własnej kuchni;))

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Kinga:

    Zupa przepyszna, przygotowuję bez bulionów dodając dodatkowo drobno pokrojoną marchewkę. Jeśli chodzi o przyprawy – polecam dodać odrobinę rozmarynu i oregano!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    anna:

    polecam jeszcze suszony majeranek odrobina ostrej papryki i po wylaczeniu posiekana zielona pietruszke

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    katarzyna:

    witam! ja dodałam pomidory z puszki, swiezy imbir, zioła prowansalskie
    BOMBA!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    lisica:

    Dobra, ale troszkę gorzka – chyba przesadziłam z curry;-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Margolcia:

    Brzmi całkiem nieźle, jutro chyba upitraszę bo ostatnio mam parcie na soczewicę:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Świetna, można zetrzeć parmezan, no i lepiej bez kostek

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Gosia:

    Pyszna zupka ale na koniec trzeba dodać posiekana pietruszkę:)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    hihor:

    Nie no to jakieś żarty, zdrowa wegetariańska zupa na syntetycznych kostkach rosołowych.Czysta kpina.

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 2

  • avatar
    ewa:

    Chcąc trochę urozmaicić dotychczasowe menu odwiedzam liczne strony kulinarne.Wprawiana jestem w osłupienie ,ze pasjonaci gotowania używają K O S T E K R O S O Ł O W Y C H i V E G E T T Y !!!

    Zgroza,tym bardziej,że bardzo często są to wegetarianie.
    Dziękuję za takie propagowanie zdrowego jedzenia.
    pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 3 Słabe 2

  • avatar
    Luiza:

    Zupa łatwa, szybka i przepyszna :) Dodałam jeszcze startą marchewkę. Co prawda soczewicę kupiłam dopiero w czwartym sklepie w okolicy ale było warto!

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    IRiA:

    Jak widzę w przepisie kostkę rosołową albo coś na kształt Vegety to mi się nóż w kieszeni otwiera. Znając życie użyte w przepisie curry też ma w składzie glutaminian sodu… ale żeby wiedzieć takie rzeczy trzeba się nimi zainteresować, a nie zachęcać ludzi do trucia się.
    I jeszcze nazywacie się zwegowani – to potwarz dla każdego weganina i wegetarianina. Najwyraźniej nie rozumiecie idei zdrowego odżywiania.

    Slava!

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 3

  • avatar
    oliv:

    Dlaczego bulion warzywny? Ja nigdy nie uzywam zadnych kostek ani tym poodbenj chemii. Gotuje soczewice z cebula i czosnkiem, dodaje marchewki (pokrojone jak kto lubi), troche slodkiej papryki i pomidory. Gotowe. Jak ktos woli mozna dodac koncentrat pomidorowy i ziemniaki. Ja uzywam zielonej soczewicy. Zupa ta jest bardzo popularna na Krecie, nazywa sie ‚fakies’ i od wiekow wpisana jest w tradycyjne danie kretenskie. Oni jednak robia te zupe z octem za ktorym ja nie przepadam :)

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Ewa:

    Bardzo się cieszę, że jest tak wiele osób potępiających kostki rosołowe (vide komentarze):) Myślałam, że zaliczam się do mikroskopijnego grona uświadomionych, a tu proszę, jaka niespodzianka :) Gdyby zmodyfikować przepis na zupę i zamiast syfiastych kostek dodać prawdziwy warzywny bulion, to byłby on wart polecenia, a tak…

    Do niemal każdej zupy przygotowuję jako bazę prawdziwy wegetariański bulion, i zajmuje mi to ok. 15-20 minut, więc naprawdę nie rozumiem jak można faszerować się chemią zamiast poświęcić to minimum czasu na przygotowanie prawdziwie zdrowej i smacznej zupy. Wegetarianizm na kostkach rosołowych to nie wegetarianizm, ale „wegetarianizm”.

    Przepis na prosty i szybki bulion: 5 średnich marchewek, o połowę mniej pietruszek, mały korzeń selera, średni por, kilka gałązek natki pietruszki, kawałeczek kapusty (opcjonalnie, zwykle nie dodaję), 3-4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 litry wody (sporo w czasie gotowania ubędzie), gotować godzinę na średnim ogniu, i gotowe :) A z warzyw z bulionu robię po dodaniu jabłka, ogórka, ziemniaków i majonezu pyszną sałatkę :)

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Daga:

    Polecam dodać mleko kokosowe oraz posiekany imbir (może być też z torebeczki jak ktoś woli, po prostu przyprawa ;P). Ja dodaję taże kurkumy ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kocu:

    tak jak koleżanka Daga pisze dodać kurkuma imbir najlepiej starty na tarce najdrobniejszej nadaje zupie wyrazistości i robi się pikantna a po dodaniu mleka kokosowego łagodnieje ale ma dalej wyrazisty pyszny smak (ale to już przed samym zdjęciem tak ze po dodaniu mleka zagotować i zdjąć z palnika) gorąco polecam :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    drgb:

    Jak możesz ludziom proponować coś takiego jak „kostki warzywne”? To nie jest przepis, wstyd.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 2

  • avatar
    Anna:

    Ale smęcicie. Wy nie macie większych problemów niż kostki rosołowe? Nie wszyscy wegetarianie i weganie korzystają tylko ze zdrowych, ekologicznych rozwiązań. Niektórzy są wege tylko ze względu na zwierzęta, nie ze względu na zdrowie własnego organizmu. Jestem studentką i mam mikroskopijnie mało czasu na gotowanie, więc taka zupa to dla mnie zbawienie. I TAK, NA KOSTKACH ROSOŁOWYCH, KTÓRE MNIE ZABIJĄ. Ja osobiście dziękuję za ten przepis, bo przynajmniej nie muszę się zastanawiać nad proporcjami, więc zupa sama mi się gotuje.
    Pozdrawiam!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.